Znalec vín > Hesla od B > Batonáž

Batonáž

Batonáž (z franc. bâtonnage – míchat, také bâton – tyč na míchání) je starobylá středověká až starověká technologická metoda při školení vína, kdy sklepmistr ponechá nějakou dobu (až jeden rok a více) víno ve styku s kalem z odumřelých kvasinek. Prasknutím buněčné stěny kvasinek (autolýza) se uvolňují do vína látky, které fungují jako stabilizátory a antioxidanty. Vínem se musí po celou dobu míchat a musí v něm zůstat aktivní kvasinky a mikrobi (při otevření nádoby uniká oxid uhličitý). Do vína by se neměl přidávat oxid siřičitý. Vína po školení jsou plná, tělnatá, vhodná k delší archivaci. Viz také sur lie.

Vína vyrobená touto metodou obsahují mnohem méně síry než vína vyrobená konzervativními technologiemi.

Poslední revize hesla 2024


Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.