Cukr

Cukr obsažený v bobulích hroznů je v severních oblastech pěstování révy vinné jednou z nejdůležitějších hodnot určující termín sklizně. Z cukrů je v bobulích hroznů obsažena nejvíce glukóza (pravotočivá) a fruktóza (levotočivá).

Cukr v hroznech se měří refraktometrem (orientačně) před sklizní a moštoměrem po sklizni.

Cukry se kvašením vína přeměňují na alkohol. Neprokvašený cukr se označuje jako cukr zbytkový a povinností výrobce vína je jeho množství označit na etiketě, viz vinařský zákon. Pokud hrozny ve špatném ročníku nevyzrají, povoluje zákon, při výrobě stolního a jakostního vína, použít sacharózu nebo zahuštěný mošt.

Cukr (glukóza, fruktóza ve formě zahuštěného moštu) se může dodávat do vína i v průběhu školení v procesu nazvaném fortifikace.


Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.