Znalec vín > Hesla od O > Oranžové víno
Oranžové víno
Oranžové víno je termín, který se používá pro vína vyráběná starobylými gruzínskými technologiemi (viz: kachetinské technologie), nebo technologiemi experimentálními, podobnými kachetinským. Víno se vyznačuje temně žlutou (jako ranní moč), naoranžovělou, ryšavou a někdy až měděnou barvou. Ve vůni jsou, pro oranžová vína, charakteristické tóny různého sušeného ovoce, sušených květin, oříšků, pomerančů. Chuť je robustní a nezvyklá, můžou se projevovat až slané, či umami tóny.
Základní technologie spočívá v dlouhé maceraci hroznů určených pro výrobu bílých vín, neřízené fermentace a další dlouhé, až několika měsíční maceraci již prokvašené suroviny (rmutu), optimálně v kameninové nádobě (kvevri) zakopané v zemi. Teprve potom se surovina lisuje a s minimálním (a jediným podílem) SO2 se stáčí bez dalšího krášlení a filtrace do láhve. Z této technologie vychází jak biodynamické vinařství, tak vinaři autentisté, či někteří bio vinaři.
Typickým a nejslavnějším světovým představitelem výroby oranžových vín je vinař Josko Gravner, z italské Gorizie ve Friuli.
Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.