Znalec vín > Hesla od Z > Zákaly

Zákaly

Zákaly vína jsou vady vína na kráse, většinou nezpůsobují změnu vína v chuti ani vůni. Rozdělujeme je na: bílkovinné, kovové, krystalické, mikrobiální. Nejvíce tolerovaný zákal ve víně je krystalický zákal, způsobený vysrážením vinného kamenu, jedná se o krystalickou, od vína jasně oddělenou usazeninu na dně láhve, víno je jinak jiskrné. Dále je tolerovaný zákal způsobený vysrážením pigmentů červených archívních vín, tento zákal je u dražších vín dokonce vyžadovaný, rovněž tento zákal je oddělený od jinak jiskrného vína. U obou těchto zákalů hovoří sommeliéři jako o depotu, který lze s úspěchem odstranit pomocí dekantace. Ostatní zákaly nejdou dekantací odtranit a nejsou tedy tolerované, způsobují mléčné víno, nebo víno s mlhou, vznikají chybou sklepmistra a špatně zvolenou technologií.

Zákaly se odstraňují čiřením, nebo filtrací. U vín vyrobených autentickými metodami se zákaly odstraňují pouze samovolnou (gravitační) sedimentací.


Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.